Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Dijadinamske struje: Napredna terapija za rehabilitaciju i oporavak

Dijadinamske struje: Napredna terapija za rehabilitaciju i oporavak

Dijadinamske struje predstavljaju vrstu električne terapije koja se koristi u fizikalnoj medicini za ublažavanje boli, poticanje mišićne funkcije te oporavak nakon ozljeda ili hirurških zahvata. Ova terapija temelji se na korištenju specifičnih frekvencija i oblika struja koje imaju pozitivne učinke na tijelo. U nastavku ćemo istražiti kako dijadinamske struje funkcioniraju, kada se primjenjuju, te koje su njihove prednosti i kontraindikacije.

Kako dijadinamske struje djeluju?

Dijadinamske struje su izmjenične struje niske frekvencije koje se koriste u terapijske svrhe. One djeluju na mišiće, živce i cirkulaciju krvi, pružajući analgetski učinak i poboljšavajući oporavak tkiva. Ove struje imaju različite oblike i parametre, što omogućuje prilagodbu terapije specifičnim potrebama pacijenta.

Indikacije za primjenu dijadinamskih struja

Dijadinamske struje koriste se u liječenju različitih stanja i problema, uključujući:

Akutna i hronična bol: Pomažu u smanjenju intenziteta boli kod različitih uzroka, uključujući sportske ozljede, artritis i neuralgije.

Mišićne disfunkcije: Potiču kontrakciju mišića i poboljšavaju mišićnu funkciju kod pareza, paraliza ili slabosti mišića.

Rehabilitacija nakon ozljeda: Pomažu u bržem oporavku tkiva nakon ozljeda, kao što su uganuća, prijelomi ili operacije.

Poboljšanje cirkulacije: Potiču cirkulaciju krvi i limfe, što može biti korisno u liječenju edema i otoka.

Način primjene dijadinamskih struja

Dijadinamske struje se primjenjuju kroz elektrode koje se postavljaju na kožu pacijenta na odgovarajućim područjima tijela. Parametri terapije, uključujući frekvenciju, amplitude i trajanje, mogu se prilagoditi prema potrebama pacijenta i preporukama terapeuta. Terapijske sesije obično traju između 15 i 30 minuta, ovisno o ciljevima terapije i individualnim potrebama pacijenta.

Prednosti dijadinamskih struja

Ublažavanje boli: Dijadinamske struje pružaju učinkovito olakšanje od različitih vrsta boli, poboljšavajući kvalitetu života pacijenata.

Poboljšanje mišićne funkcije: Potiču kontrakciju mišića i poboljšavaju mišićnu snagu i izdržljivost.

Brzi rezultati: Pacijenti često primjećuju poboljšanja već nakon nekoliko terapijskih sesija.

Minimalne nuspojave: Dijadinamske struje obično imaju malo nuspojava i dobro se podnose kod većine pacijenata.

Kontraindikacije

Iako su dijadinamske struje siguran terapijski postupak za većinu pacijenata, postoje neka stanja kod kojih se ova terapija ne preporučuje, a to je trudnoća. Trudnice trebaju izbjegavati terapiju dijadinamskim strujama, posebno na trbuhu ili leđima.

Povezane usluge iz iste oblasti