Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Galvanska struja: Terapeutska primjena i postupak

Galvanska struja: Terapeutska primjena i postupak

Galvanska struja, nazvana po Luigi Galvaniju, fizičaru iz 18. stoljeća, predstavlja konstantnu istosmjernu struju koja se koristi u medicinske svrhe. Prvi je Galvani opisao ovu vrstu struje 1889. godine, a terapijska primjena započela je krajem 19. stoljeća nakon izuma baterija za proizvodnju takve struje.

Proces proizvodnje galvanske struje

Danas se galvanska struja dobiva iz izmjenične struje frekvencije 50 titraja u sekundi i napona od 220 V. Uređaji za takvu proizvodnju sastoje se od više elektronskih cijevi koje propuštaju izmjeničnu struju samo u jednom smjeru (od katode prema anodi). Time se dobiva punovalna usmjerena pulsirajuća istosmjerna struja koja nakon filtriranja postaje konstantna. Taj oblik primjenjuje se u terapijske svrhe.

Kako se primjenjuje galvanska struja?

Galvansku struju primjenjujemo putem dvije elektrode, od kojih je jedna pozitivna (+), a druga negativna (-). U praksi, postoji nekoliko načina primjene galvanske struje:

Suha galvanizacija

Poprečna galvanizacija: Elektrode se postavljaju poprečno na dio tijela kako bi se postiglo podjednako prostrujavanje svih tkiva između elektroda.

Uzdužna galvanizacija: Elektrode se postavljaju na različite visine udova radi površinskog prostrujavanja. Može biti silazna ili uzlazna, ovisno o položaju katode.

Tačkasta galvanizacija: Primjenjuje se putem dvije elektrode, od kojih se jedna aktivno pomiče po tijelu, obično na mjestima boli.

Vlažna galvanizacija

Uključuje primjenu galvanske struje putem posebne elektrode u obliku polumaske za neuralgiju nervusa trigeminusa.

Postupak postavljanja elektroda

Elektrode se ne stavljaju direktno na kožu, već se uvijek umotavaju hidrofilnom tkaninom, poput spužvica navlaženih vodom. Fiksiraju se elastičnim zavojima ili vrećicama s pijeskom.

Doziranje i trajanje terapije

Doziranje galvanske struje važno je prilagoditi individualnim potrebama pacijenta. Subjektivan osjećaj pacijenta treba biti bockanje ili žmirenje, a ne bol ili žarenje. Gustoća struje treba biti u granicama fiziološke osjetljivosti, od 0.1 do 0.5 mA/cm2. Trajanje aplikacije obično je između 15 i 20 minuta.

Fiziološko djelovanje galvanske struje

Galvanska struja djeluje na živčane završetke odgovorne za prijenos boli, smanjujući percepciju boli. Također povećava podražljivost i provodljivost živaca pod katodom, dok smanjuje pod anodom. Nadalje, uzrokuje vazodilataciju, što uzrokuje intenzivniji dotok krvi u tretirano područje.

Indikacije i kontraindikacije

Galvanska struja se primjenjuje u slučajevima kao što su reumatske bolesti, pareze i paralize te poremećaji cirkulacije. Međutim, ne primjenjuje se u slučaju akutnih upala, zloćudnih bolesti, bolesti koje uzrokuju kaheksiju te kod prisutnosti metala u tkivu.

Galvanska struja, kada se primjenjuje pravilno pod nadzorom stručnjaka, može biti izuzetno korisna u liječenju različitih stanja, pružajući olakšanje i poboljšavajući kvalitetu života pacijenata.

Povezane usluge iz iste oblasti