Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Kinesio taping

Kinesio taping

Kinezio trake su postale nezaobilazan dio fizikalne terapije zbog svoje širokog spektra primjene i dokazanih koristi u tretiranju različitih zdravstvenih problema. Ove elastične trake, koje su prvobitno razvijene u Japanu, sada su popularne širom svijeta među terapeutima, sportašima i rekreativcima.

Jedna od osnovnih karakteristika kinesio tapinga je njihova elastičnost koja omogućava slobodno kretanje tijela i kože ispod trake. Osim toga, kinezio trake su dizajnirane da imitiraju svojstva kože, što omogućava udobno nošenje i dugotrajnu primjenu. Ova fleksibilnost omogućava pacijentima da održavaju normalan opseg pokreta dok su trake na koži.

Primjena kinesio tapinga u fizikalnoj terapiji je raznolika i može se prilagoditi individualnim potrebama pacijenata. Ove trake se često koriste za podršku mišićima i zglobovima, smanjenje bolova i otoka, poboljšanje cirkulacije krvi i limfe, te poticanje procesa ozdravljenja tkiva.

Jedan od ključnih mehanizama djelovanja kinesio tapinga je podizanje kože ispod trake, što pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi i limfe u tretiranom području. Ova poboljšana cirkulacija može ubrzati proces ozdravljenja tkiva i smanjiti trajanje oporavka nakon povrede ili operacije.

Kinesio taping se mogu primjenjivati na različite načine, ovisno o cilju terapije i lokaciji tretiranog područja. Na primjer, trake se mogu postaviti linearno duž mišića radi pružanja podrške i stabilnosti tokom aktivnosti, ili u obliku krsta ili slova “Y” kako bi se smanjio pritisak na određene mišićne grupe ili zglobove.

Važno je napomenuti da primjena kinesio taping zahtijeva određeno znanje i iskustvo kako bi se postigli optimalni rezultati. Terapeuti obično prolaze obuku u pravilnoj primjeni i postavljanju kinesio taping, te mogu pružiti pacijentima individualiziranu terapiju prema njihovim potrebama.

Povezane usluge iz iste oblasti