Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

TENS : Učinkovita terapija za ublažavanje boli 

TENS: Učinkovita terapija za ublažavanje boli 

Transkutana eletrična nervna stimulacija, poznata kao TENS, predstavlja revolucionarnu terapijsku metodu koja koristi električne impulse za smanjenje boli i poticanje oporavka. Ova tehnika, koja se razvila iz dugogodišnjeg istraživanja elektroterapije, postala je ključna u medicinskom svijetu za liječenje raznih stanja, od akutnih ozljeda do hroničnih bolova poput fibromialgije.

Elektroterapija je praksa korištenja električne energije u svrhu liječenja, a TENS predstavlja jedan od njezinih najinovativnijih oblika. Uz pomoć malih električnih impulsa, TENS cilja živčani sistem, smanjujući signale boli koji se prenose prema mozgu. Kroz postavljanje elektroda na kožu, ovaj tretman pruža pacijentima olakšanje i poboljšava kvalitetu života.

Kako djeluje TENS?

TENS terapija djeluje stimulirajući živčane receptore elektromagnetskim impulsima. Ti impulsi prekidaju put signala boli do mozga, što rezultira smanjenjem percepcije boli. Osim toga, TENS potiče oslobađanje endorfina, prirodnih tvari koje djeluju kao prirodni analgetici i smanjuju osjećaj boli te anksioznosti.

Indikacije i primjena

Primjena TENS terapije pokazala se korisnom u raznim situacijama:

Akutna bol: Ublažavanje bolova uzrokovanih ozljedama kao što su sportske ozljede ili nezgode.

Hronična bol: Kontrola bolova kod stanja poput fibromialgije, artritisa ili bolova u leđima.

Rehabilitacija: Poticanje oporavka mišića nakon ozljeda ili operacija.

Prevencija bolova: Smanjenje rizika od ponovnih ozljeda i bolova.

Historija TENSA

Historija električne stimulacije u svrhu kontrole boli seže još u antička vremena, ali moderna TENS terapija doživjela je značajan napredak u 20. stoljeću. Prvi prenosivi uređaj patentiran je 1974. godine u SAD-u, što je otvorilo vrata za nove načine liječenja.

Znanstvena potvrda učinkovitosti

Brojna znanstvena istraživanja potvrđuju učinkovitost TENS terapije u kontroli bola i poticanju oporavka. Kombinacija TENS-a s drugim terapijama poput masaže pokazala se posebno uspješnom u poboljšanju mišićnog tonusa, smanjenju ukočenosti mišića te ublažavanju hroničnih bolova.

Povezane usluge iz iste oblasti