Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Terapija ultrazuvkom u fizikalnoj terapiji

Terapija ultrazuvkom u fizikalnoj terapiji

Terapija ultrazvuka je jedna od najčešće korištenih terapijskih metoda u oblasti fizikalne terapije. Ova tehnika koristi visokofrekventne zvučne valove radi tretiranja raznih zdravstvenih problema, uključujući bol, upalu i oštećenje tkiva. Kroz primjenu ultrazvuka, terapeuti mogu ciljano djelovati na specifična područja tijela, pružajući pacijentima olakšanje i podršku u procesu oporavka.

Jedna od ključnih prednosti terapije ultrazvukom je njen neinvazivni karakter. To znači da se tretman može provesti bez potrebe za hirurškim zahvatima ili invazivnim procedurama. Umjesto toga, terapeuti koriste posebne uređaje koji generiraju zvučne valove visoke frekvencije i ih usmjeravaju na određeno područje tijela.

Primjena ultrazvuka u fizikalnoj terapiji

Primjena ultrazvuka u fizikalnoj terapiji vrlo je raznolika. Ova tehnika može se koristiti za smanjenje bolova u mišićima i zglobovima, poboljšanje cirkulacije krvi i limfe, ublažavanje upale i otoka, te poticanje procesa ozdravljenja tkiva. Osim toga, terapija ultrazvukom može biti korisna u oporavku od sportskih povreda, kao i u rehabilitaciji nakon operacija.

Jedan od ključnih mehanizama djelovanja terapije ultrazvukom je termički efekat. Zvučni valovi visoke frekvencije prodiru kroz tkivo i pretvaraju se u toplotnu energiju. Ova toplotna energija može povećati protok krvi u tretiranom području, što rezultira boljim snabdijevanjem kiseonikom i hranjivim tvarima u tkivima, te ubrzanjem procesa ozdravljenja.

Uz to, terapija ultrazvukom može imati i ne-termičke efekte. Na primjer, zvučni valovi mogu poboljšati propustljivost ćelijske membrane, povećavajući sposobnost tkiva da apsorbira hranjive tvari i uklanja otpadne materije. Ovo može doprinijeti bržem oporavku tkiva i smanjenju trajanja rehabilitacije.

Važno je napomenuti da terapija ultrazvukom može biti sigurna i efikasna kada se primjenjuje od strane obučenih stručnjaka. Uz to, treba voditi računa o pravilnoj primjeni i doziranju terapije kako bi se postigli optimalni rezultati. Pacijenti također trebaju biti svjesni mogućih kontraindikacija i ograničenja terapije ultrazvukom, te se pridržavati uputa stručnjaka.

Obratite se našem stručnom timu fizikalne terapije Atrijum za više informacija o ovoj metodi.

Povezane usluge iz iste oblasti